** Gratis verzending wereldwijd **

Over de naam Cstuz.

Cstuz. is afkomstig uit het Latijn (“Caestus” )en betekent vuistvechter.

Geschiedenis van het boksen

Boksen werd voor het eerst afgebeeld op een houtsnede uit de Bronstijd (3000–2500 voor Christus). Ook een reliëf uit het Oude Egypte (ca. 1350 voor Christus) toont twee mannen in een vuistgevecht, ditmaal zelfs met toeschouwers. Aanvankelijk vinden de gevechten plaats met blote vuisten, maar op een fresco uit de tiende eeuw voor Christus staan zelfs al boksers met handschoenen afgebeeld.

Olympische sport

In 688 voor Christus vonden er voor het eerst bokswedstrijden plaats op de Olympische spelen. Er werden een aantal regels vastgelegd, waaronder het feit dat een bokser zich te allen tijde over kon geven door een vinger op te steken. Desalniettemin beschouwden de Grieken het boksen als de gevaarlijkste sport van hun Spelen. De wedstrijden kenden namelijk geen rondensysteem en gingen daarom vaak door tot één of beide boksers zwaargewond was geraakt. Toen de Romeinen het boksen overnamen maakten zij er een nog brutere sport van. In tegenstelling tot de Grieken vochten zij namelijk niet met de blote vuisten maar met de caestus, een leren handschoen met metalen punten aan de buitenkant. Daarnaast werd de verliezer van een bokswedstrijd vaak om het leven gebracht.

Herontdekking

Met de opkomst van het Christendom verdween het boksen vanaf de vierde eeuw na Christus grotendeels uit Europa. Alleen in sommige Italiaanse steden en in Rusland werden er nog regelmatig bokswedstrijden gehouden. Pas gedurende de achttiende eeuw werd het boksen weer populair in de rest van Europa. In 1681 werd er in Groot-Brittannië voor het eerst weer een publieke bokswedstrijd georganiseerd, ondanks het feit dat de sport nog illegaal was. Veertig jaar later, in 1719, werd James Figg de eerste officiële bokskampioen van Engeland. Er waren echter op dat moment nog geen officiële regels voor het boksen, wat vaak resulteerde in chaotische gevechten en soms zelfs de dood van een bokser.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang in de mail exclusieve deals en nieuwtjes